Voor degenen die niet met de naam vertrouwd zijn: het gaat om de landen België, Nederland en Luxemburg. We zijn omringd door Duitsland, Frankrijk, en de Noordzee.
We genieten een gematigd zeeklimaat (velen vinden het wel een beetje te vochtig en te veel bewolkt). Statistisch gezien zijn de meesten van ons gelegen in de USDA zone Z8, sommigen in Z7.
Cultivars van Camellia japonica kunnen in volle grond worden geplant op de meeste plaatsen in de Benelux. Hetzelfde geldt voor veel hybriden, en cultivars van Camellia sasanqua. In het Oosten, iets verder verwijderd van de zee, overwinteren velen ze onder glas. Nieuwe variëteiten en hybriden, beter resistent tegen de winterkoude, worden door leden van onze afdeling uitgetest.
Camellia-verzamelingen in de Benelux
Men moet voor ogen houden dat er in de Benelux nog geen oude, volgroeide, "camellia-tuinen" bestaan. Tot voor kort werden bij ons nauwelijks camellia's in open lucht aangeplant - ze werden ten onrechte beschouwd als erg vorstgevoelig.
Hier volgen een paar verzamelingen die het vermelden waard zijn (willekeurig gerangschikt). Sommige zullen pas binnen enkele jaren tot hun volle ontplooiing komen.
- de Koninklijke Serres te Laken (Kasteel van Laken, Koninklijke Parklaan, 1020 Brussel).
Een van de oudste Camellia-verzamelingen ter wereld. De serres zijn jaarlijks in april - mei enkele weken toegankelijk voor het publiek. De camellia-serre is in principe niet toegankelijk, maar een groot aantal planten staan dan wel ten toon in de orangerie en het park. - het Arboretum Bokrijk (Bokrijklaan 1, 3600 Genk).
Bokrijk is een uitgestrekt domein, dat ook een openluchtmuseum omvat (antieke en historische Vlaamse woningen). De camellias staan verspreid in het arboretum (15 ha). - het arboretum van het Provinciaal domein 'Het Leen' (Gentsesteenweg 80, 9900 Eeklo).
Een van de weinige uitgebreide Camellia-aanplantingen in openlucht in de Benelux. Het arboretum bezit meer dan 800 verschillende cultivars en zal worden voorgedragen als 'Camellia garden of Excellence (klik hier voor meer info). - de Kruidtuin van Leuven (Kapucijnenvoer 30, 3000 Leuven).
De oudste botanische tuin van België. Recent is men begonnen met het aanplanten van oude Belgische Camellia-cultivars. - de Hortus Botanicus van de Vrije Universiteit te Amsterdam (Van de Boechorststraat, 8, Amsterdam).
Een aantal erg grote exemplaren. Niet te verwarren met die andere Hortus Botanicus van Amsterdam (aan de Plantage Middenlaan 2a). - de Hortus Botanicus Leiden (Rapenburg 73, Leiden).
De oudste Botanische tuin van Nederland. Hier zijn onder meer een aantal camellia-species te bekijken. - het Vredespaleis in Den Haag (Carnegieplein 2, 2517 KJ Den Haag).
In de tuin van het Vredespaleis bevinden zich meer dan 100 grote Camellia's. - het Park Groenenberg in Gaasbeek (Konijnenstraat 172 B, 1602 Sint-Pieters-Leeuw).
Bezit een historische verzameling van Belgische en Nederlandse Camellia's, tevens een van de weinige publieke Higo-camellia verzamelingen buiten Japan. - de Tuinen van de Bloemist in Laken (J. Sobieskilaan en Witte Acacialaan, 1020 Laken).
Bezit een historische verzameling aan Belgische camellia's. -
Belmonte Arboretum - Botanische tuin ( Generaal Foulkesweg 94-A, 6703 DS Wageningen/NL)Een prachtig Arboretum waar men kan genieten van een grote verscheidenheid bomen en struiken, maar ook vanRhododendrons, rozen en een recent aangeplante Camellia verzameling.
-
Plantentuin De kleine boerderij ( Ossenweg 1 bus B, 2330 Merksplas )
Plantentuin ‘ De Kleine Boerderij’ maakt deel uit van het cultuurhistorisch landschap Rijksweldadigheidskolonie Merksplas
In 2007 kreeg de site een nieuwe invulling in lijn met het rijke verleden: een bijzondere collectietuin werd gesticht. Dit is het levenswerk van Jan Oprins, plantenkweker, en het botanisch testament van wijlen Harry van Trier, de gerenommeerde botanist.
Op het terrein kan je verscheidene uitzonderlijke collecties terugvinden van onder andere hortensia’s, Afrikaanse lelies, magnolia’s, pioenrozen, toverhazelaars, daglelies, bamboes,Camellias,...